मैया मोरी मैं नहिं माखन खायो (Maiya Mori Main Nahin Makhan Khayo) भगवान श्री कृष्ण और माता यशोदा को समर्पित भक्ति भजन है, इस भक्ति गीत में भगवान श्री कृष्ण बालरूप के समय माता यशोदा को किस-किस तरह से परेशान (माखन चुरा कर खाना, गोपियों का मटका फोड़ना और भी कई तरह के क्रीड़ा करना) करते थे, जिसे इस भक्ति गीत के माध्यम से प्रस्तुत किया गया है। मैया मोरी मैं नहिं माखन खायो भक्ति गीत में सुनने में अत्यंत प्रिय व मनमोहक लगता है, जिसमे भगवान श्री कृष्ण की बाल लीलाएँ शामिल है और माता यशोदा उन्हें दंड देती है। यह एक लोकप्रिय भक्ति गीत है। यह भजन अक्सर कृष्ण मंदिरों में, जन्माष्टमी त्योहार एवं सत्संग समारोह में सुना जा सकता है।
मैया मोरी मैं नहिं माखन खायो भजन (Maiya Mori Main Nahin Makhan Khayo Bhajan In Hindi) हिंदी में
ओ, मैया मोरी…
ओ, मैया मोरी…
ओ, मैया मोरी…
मैया मोरी मैं नहीं माखन खायो
मैया मोरी मैं नहीं माखन खायो
मैं नहीं माखन खायो
ओ, मैया मोरी मैं नहीं माखन खायो
ओ, मैया मोरी…
ओ, मैया मोरी…
भोर भयो गैयन के पाछे,
मधुवन मोहिं पठायो ।
चार पहर बंसीबट भटक्यो,
साँझ परे घर आयो ॥
मैं बालक बहिंयन को छोटो,
छींको किहि बिधि पायो ।
ग्वाल बाल सब बैर परे हैं,
बरबस मुख लपटायो ॥
तू जननी मन की अति भोरी,
इनके कहे पतिआयो ।
जिय तेरे कछु भेद उपजि है,
जानि परायो जायो ॥
यह लै अपनी लकुटि कमरिया,
बहुतहिं नाच नचायो ।
सूरदास तब बिहँसि जसोदा,
लै उर कंठ लगायो ॥
मैया मोरी मैं नहिं माखन खायो भजन (Maiya Mori Main Nahin Makhan Khayo Bhajan In English) अंग्रेजी में
Bhor Bhayo Gaiyan Ke Paachhe,
Madhuvan Mohin Pathayo ।
Chaar Pahar Bansibat Bhatkyo,
Saanjh Pare Ghar Aayo ॥
Main Balak Bahinyan Ko Chhoto,
Chhinko Kihi Bidhi Paayo ।
Gwal Baal Sab Bair Pare Hain,
Barbas Mukh Laptayo ॥
Tu Janani Man Ki Ati Bhori,
Inke Kahe Patiayo ।
Jiy Tere Kachhu Bhed Upaji Hai,
Jaani Parayo Jaayo ॥
Yah Lai Apni Lakuti Kamriya,
Bahutahin Naach Nachayo ।
Surdas Tab Bihansi Jasoda,
Lai Ur Kanth Lagayo ॥